Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. καταδικάζει την απρόκλητη και επικίνδυνη για την ζωή του επίθεση που δέχθηκε υπάλληλος του Δήμου Νέας Προποντίδας από πολίτες των Νέων Μουδανιών Χαλκιδικής.

 

Αθήνα, 23 Απριλίου 2024

                                                                                           Αριθμ. Πρωτ.: 115

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.) καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την απρόκλητη και επικίνδυνη για την ζωή του επίθεση που δέχθηκε υπάλληλος του Δήμου Νέας Προποντίδας από πολίτες των Νέων Μουδανιών Χαλκιδικής.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Εργαζομένων στους Ο.Τ.Α. Νομού Χαλκιδικής, το περιστατικό σημειώθηκε τα μεσάνυχτα του περασμένου Σαββάτου, ξημερώνοντας Κυριακή. Όταν συνεργείο του Δήμου κλήθηκε και έσπευσε σε σημείο που είχε δεχθεί μεγάλο όγκο νερού από την έντονη βροχόπτωση, προκειμένου να συνδράμει στην αντιμετώπιση των πλημμυρικών προβλημάτων, και ενώ ο συνάδελφος υδραυλικός είχε προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε το αντλητικό μηχάνημα να αντλήσει το νερό, δέχθηκε άνανδρη επίθεση από πολίτες. Οι πολίτες όχι μόνο χειροδίκησαν σε βάρος του Δημοτικού υπαλλήλου, αλλά του επιτέθηκαν και τον χτύπησαν με φτυάρι στο κεφάλι με κίνδυνο να χάσει την ζωή του.

Τέτοιου είδους συμπεριφορές πρέπει να καταδικάζονται. Δεν είναι σε καμία περίπτωση αποδεκτές. Οι δράστες δε, θα πρέπει να εντοπιστούν και να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του Νόμου. Δεν είναι οι εργαζόμενοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι υπεύθυνοι της κατάρρευσης των υποδομών όσον αφορά την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Ούτε μπορούν να γίνουν ο «σάκος του μποξ» και τα «εξιλαστήρια θύματα» μιας κυβερνητικής πολιτικής ισοπέδωσης των πάντων.

Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με αυταπάρνηση και υψηλό αίσθημα ευθύνης και προσφοράς στέκονται στο πλευρό των συμπολιτών τους σε δύσκολες στιγμές, βάζοντας σε κίνδυνο ακόμη και τις ίδιες τις ζωές τους. Το έχουν αποδείξει σε πλημμύρες, σε πυρκαγιές, στον κορωνοϊό και όπου αλλού έχει χρειαστεί. Καθημερινά άλλωστε δίνουν τον αγώνα της προσφοράς στις πόλεις όπου υπηρετούν, με ανθρώπινες ζωές από δεκάδες Εργατικά Ατυχήματα.

Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. καλεί την Δημοτική Αρχή να καταδικάσει και αυτή με την σειρά της την αποτρόπαια πράξη, που λίγο έλειψε να στοιχίσει τη ζωή του συναδέλφου από τον Δήμο Νέας Προποντίδας και να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να βρεθούν οι υπαίτιοι και να πληρώσουν, όπως και να μην επαναληφθεί άλλο τέτοιο περιστατικό.     

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Για τις "επιστροφές" 1% από το ΤΠΔΥ

 


Αθήνα, 19 Απριλίου 2024

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ & ΨΥΛΛΑ 2

105 57 - ΑΘΗΝΑ

Τηλ.: 213 1616900

 Fax: 210 3246165

 

Αριθμ. Πρωτ.: 104

Προς:

1.  Γενικούς Συμβούλους της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

2.  Ομοσπονδίες-Μέλη της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

3.  Νομαρχιακά Τμήματα της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

 

ΘΕΜΑ: «Ενημέρωση για την κράτηση 1% για το Τ.Π.Δ.Υ. και τα σενάρια

που διακινούνται.»

 

Συνάδελφοι,

 

Με αφορμή τα «σενάρια» που διακινούνται σχετικά με τη δικαστική διεκδίκηση της κράτησης 1% που γινόταν από το 2011 μέχρι το 2022 για το Τ.Π.Δ.Υ. σας ενημερώνουμε για τα εξής:

 

1.          Η κράτηση του 1% που επιβλήθηκε με τον Ν.3986/2011 και καταργήθηκε με τον Ν.4997/2022 δεν ήταν ανταποδοτική, όπως προκύπτει και από την υπ΄ αριθμ. πρωτ.: 576697/18-04-2024 Εγκύκλιο του e-Ε.Φ.Κ.Α. την οποία και σας αποστέλλουμε.

2.          Η συζήτηση που γίνεται για διεκδίκηση του 1% μέσω αιτήσεων προς τον e-Ε.Φ.Κ.Α. υποκρύπτει τη δικαστική διεκδίκησή του, μέσω Δικηγορικών Γραφείων, με τα γνωστά αποτελέσματα.

3.          Είναι προφανές, λοιπόν, ότι πίσω και από τη συγκεκριμένη αίτηση «κρύβονται» Δικηγορικά Γραφεία, που την επόμενη ημέρα, θα ακολουθήσουν το γνωστό δικαστικό δρόμο. Να κερδίζουν κάποια αγωγή πρωτόδικα και συνήθως σε κάποιο Ειρηνοδικείο για Ι.Δ.Α.Χ. υπαλλήλους (που εκδικάζονται πιο γρήγορα), να δημιουργούν «κλίμα» με διάφορα δημοσιεύματα, ώστε να ωθούν σε μαζικές δικαστικές αγωγές διεκδίκησης. Ταυτόχρονα, κατανοούμε όλοι ότι η κατάθεση ατομικών αιτήσεων στον e-Ε.Φ.Κ.Α. για την επιστροφή αυτή δεν θα έχει καμία τύχη ούτε καν απάντησης, δεδομένου ότι αφορά το σύνολο σχεδόν των Δημοσίων Υπαλλήλων.

 

 

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

 

Δευτέρα 15 Απριλίου 2024

ΠΟΕ-ΟΤΑ: 24ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ-ΤΡΙΤΗ 21 ΜΑΪΟΥ 2024

 

Αθήνα, 15 Απριλίου 2024

 

                                                                                   Αριθμ. Πρωτ.: 109

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

24ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ-ΤΡΙΤΗ 21 ΜΑΪΟΥ 2024

 

Συνάδελφοι,

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. αποφάσισε νέα 24ωρη Πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση, την ΤΡΙΤΗ 21 ΜΑΪΟΥ 2024, ενάντια στην ακρίβεια και στην οικονομική εξαθλίωση των εργαζομένων από την πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και καλεί όλους τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να συμμετάσχουν μαζικά σε αυτήν.

Η νέα αυτή κινητοποίηση έρχεται σε συνέχεια της πετυχημένης Απεργίας της 28ης Φεβρουαρίου 2024 και αποσκοπεί στο να σταλεί το μήνυμα, όσο πιο σαφές και ξεκάθαρο γίνεται, πώς η Ελληνική Κοινωνία, οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν άλλο από τον οικονομικό στραγγαλισμό που επιβάλλει η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τα συμφέροντα, εγχώρια και μη, ασκώντας μία ακραία νεοφιλελεύθερη και καταστροφική για τους πολλούς πολιτική. 

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εμπαίζει τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση με αυξήσεις-κοροϊδία που έδωσε από 1η Ιανουαρίου 2024, δηλαδή 38,00-42,00 ευρώ καθαρά το μήνα, όταν αυτά που τους υφαρπάζει είναι πολλαπλάσια από την ακρίβεια που καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και την αισχροκέρδεια. Έχουν το θράσος δε, να μιλούν για πτώση του πληθωρισμού και ανάπτυξη 2% όταν οι αυξήσεις στα προϊόντα βασικής ανάγκης πλέον είναι αστρονομικές.

Ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Κωστής Χατζηδάκης, με περίσσιο θράσος δηλώνει πως η μέση καθαρή αύξηση για τους Δημοσίους Υπαλλήλους το 2024 είναι 1.425 ευρώ, όταν όλοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο πήραν τα εκκαθαριστικά τους κι είδαν με τα ίδια τους τα μάτια την κοροϊδία. Με την στήριξη των πληρωμένων Μ.Μ.Ε. επιχειρούν να κάνουν το μαύρο άσπρο, να παραπληροφορήσουν και να τιθασεύσουν την οργή του λαού.

Κουνάνε, δήθεν το δάκτυλο, στις πολυεθνικές, τους σουπερμαρκετάδες, τους κουμανταδόρους της ενέργειας και από την άλλη τους κλείνουν το μάτι για λεηλασίες σε βάρος του κόσμου της εργατιάς και των μισθοσυντήρητων. Είναι η ώρα λοιπόν της αφύπνισης και του ξεσηκωμού για να αλλάξει αυτή η πολιτική και να γίνει ο απλός άνθρωπος η προτεραιότητα και όχι το κεφάλαιο. 


Δεκατέσσερα (14) χρόνια τώρα, από την αρχή των μνημονίων, βλέπουμε τις αποδοχές να έχουν μειωθεί  κατά 40%, καταργήθηκε ο 13ος και 14ος μισθός, επιβλήθηκε η εισφορά αλληλεγγύης 2%, πάγωσε μισθολογικά η διετία 2016-2017, μειώθηκε το αφορολόγητο και συνεχίζεται μία πολιτική εξόντωσης. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αντί να λάβει ουσιαστικά μέτρα, δέσμια και πιστή στα συμφέροντα, μοιράζει ψίχουλα και τα παρουσιάζει ως εισοδηματική πολιτική που θα λύσει το πρόβλημα.

Ένας νεοδιόριστος εκπαιδευτικός αμείβεται με 734,00 ευρώ καθαρά τον μήνα. Ένας νοσηλευτής με 680,00 ευρώ καθαρά. Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες κατηγορίες των Δημοσίων Υπαλλήλων και για την πλειοψηφία των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Κι αυτό όταν τα ενοίκια έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, οι αυξήσεις στα βασικά είδη διατροφής προκαλούν ίλιγγο και η ακρίβεια γενικώς καλπάζει. Και αντί να ντρέπονται οι κυβερνώντες έχουν το θράσος να μιλούν για... αυξήσεις.

Για τους μόνους που έχουν χρήματα είναι για τους Διοικητές των Οργανισμών και των φορέων του Δημοσίου, τα δικά τους παιδιά, στους οποίους έδωσαν αυξήσεις 76% τον μήνα!!! Έχουν χρήματα για τους κομματάρχες και τους γαλάζιους «επιστήμονες» που τοποθέτησαν σε θέσεις «κλειδιά» για να ελέγχουν τη ροή των χρημάτων. Αυτό μπορούν να το κάνουν. Να τοποθετήσουν σωστά τα κλειδιά και να αποτρέψουν μία σύγκρουση τρένων δεν μπορούν.

Ίδια ακριβώς πολιτική και τακτική. Διέπραξαν ένα έγκλημα στα Τέμπη, σκότωσαν νέα παιδιά, διέλυσαν οικογένειες και έκαναν μία Εξεταστική απλά για να βγουν... λάδι. Επιβάλλουν τη φτώχεια και την εξαθλίωση και μιλάνε για αυξήσεις. Ο λαός όμως δεν ξεχνά. Τιμωρεί...

 

Συνάδελφοι,

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση οφείλουμε να αντιδράσουμε όλοι μαζί ΕΝΩΤΙΚΑ και ΔΥΝΑΜΙΚΑ! Στις 28 Φεβρουαρίου 2024 απεργήσαμε και βροντοφωνάξαμε ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ. ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟ!

Στις 21 ΜΑΪΟΥ 2024 συνεχίζουμε τον αγώνα με νέα 24ωρη Πανελλαδική Απεργία και διεκδικούμε ζωή με δικαιώματα, δουλειά με πραγματικές αυξήσεις και όχι αυξήσεις-κοροϊδία του 1,5 ευρώ την ημέρα, ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας.

Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. καλεί τους Συλλόγους-Μέλη της να προετοιμάσουν τους εργαζομένους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για την μαζική, ενωτική και δυναμική τους συμμετοχή στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση και να πάρουν όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες (Ενημερωτικές Συγκεντρώσεις, Γενικές Συνελεύσεις, Περιοδείες στους χώρους εργασίας κ.λπ.) για την επιτυχία της.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

 

·               Οριζόντια αύξηση 10% στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο, ώστε να αντιμετωπισθεί το κύμα ακρίβειας και αισχροκέρδειας.

·               Επαναφορά ΕΔΩ και ΤΩΡΑ του 13ου και 14ου μισθού.

·               Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (Σ.Σ.Ε.) για τους μισθούς μας.

·               Αναγνώριση μισθολογικά της διετίας 2016-2017.

·               Κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ της ανεργίας.

·               Αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ.

·               Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να σταματήσει η ερήμωση των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

·               Μονιμοποίηση των εργαζομένων που δουλεύουν με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις για χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

·               Κατάργηση της αντεργατικής «διάταξης Βορίδη» για υποχρεωτικές εφέσεις μόνο σε ότι αφορά τις εργασιακές διεκδικήσεις.

·               Αύξηση του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας και ένταξη νέων κατηγοριών.

·               Να στελεχωθούν άμεσα με μόνιμους υπαλλήλους όλοι οι κρίσιμοι Δημόσιοι φορείς (Υγεία, Παιδεία, Κοινωνικές Υπηρεσίες, Ασφάλιση κ.λπ.) και να αναβαθμιστούν όλες οι αναγκαίες υποδομές.

·               Κατάργηση των «Αναπτυξιακών Οργανισμών» που αποτελούν «όχημα» συναλλαγής, κατασπατάλησης Δημοσίου χρήματος και διαφθοράς.

 

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙΚΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΑ

ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ

 

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ:

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ (ΝΙΚΗΣ 5-7 ΑΘΗΝΑ) – 11.00 Π.Μ.

 

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

 Ο Πρόεδρος                                                                                 Ο Γεν. Γραμματέας

 

Νίκος Τράκας                                                                                Γιάννης Τσούνης

 

 

Παρασκευή 12 Απριλίου 2024

«Καταγγελία-Διαμαρτυρία για ζητήματα διαχείρισης και ενημέρωσης του Μητρώου Α.Μ.Κ.Α. από τα Κ.Ε.Π.».

 

Θέμα: «Καταγγελία-Διαμαρτυρία για ζητήματα διαχείρισης και ενημέρωσης του Μητρώου Α.Μ.Κ.Α. από τα Κ.Ε.Π.».

Μετά τον πρόσφατο αιφνιδιασμό των υπαλλήλων Κ.Ε.Π. για την υποστήριξη της αρμοδιότητας διαχείρισης και ενημέρωσης των διαδικασιών του Εθνικού Μητρώου Α.Μ.Κ.Α., σύμφωνα με την αριθμ.: Φ80320/109864/14-12-2023 (Φ.Ε.Κ.-ΤΕΥΧΟΣ Β΄-ΑΡΙΘΜ. ΦΥΛΛΟΥ 7280/22-12-2023) κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας, Εσωτερικών, Υγείας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Προστασίας του Πολίτη, Μετανάστευσης και Ασύλου, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τίτλο: «Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης», διαμαρτυρόμαστε και καταγγέλλουμε το εποπτεύον των Κ.Ε.Π. Υπουργείο Εσωτερικών, διότι με παιδαριώδη προχειρότητα και αδιαφορία για τις συνέπειες που θα προκληθούν, ανέθεσε στα Κ.Ε.Π. μία τόσο σύνθετη και απαιτητική διαδικασία που διέπεται από νέο θεσμικό πλαίσιο και υποστηρίζεται από μία καινούρια ηλεκτρονική πλατφόρμα, εντελώς διαφορετική και πολύ πιο περίπλοκη από την παλαιά.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ανέθεσε την αρμοδιότητα αυτή χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση (παρότι η σχετική κοινή Υπουργική Απόφαση είχε εκδοθεί από τον Δεκέμβριο του 2023), χωρίς πρότερη επαρκή εκπαίδευση των υπαλλήλων, και χωρίς ουδεμία μέριμνα για τη διασφάλιση της ομαλής παροχής προς το κοινό των λοιπών, πολλαπλών, παρεχόμενων υπηρεσιών των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.), μη λαμβάνοντας υπόψη:

α. τον καθημερινό όγκο εργασίας και την ανάγκη ταυτόχρονης διεκπεραίωσης πολλαπλών διαδικασιών και υποθέσεων, τόσο δια ζώσης, τηλεφωνικά, ηλεκτρονικά (www.ekep.gov.gr ) όσο και εξ αποστάσεως για όσα Κ.Ε.Π. εξυπηρετούν και διαμέσου του Προγράμματος MyKEPlive. Η ροή του κοινού προς τα Κ.Ε.Π. δεν έχει μειωθεί παρά τις δυνατότητες που προσφέρει πλέον η ψηφιακή τεχνολογία, αντιθέτως αυξάνεται, καθώς στα Κ.Ε.Π.  καταφεύγουν, πέρα των άλλων, ιδιαίτερα οι αλλοδαποί και οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού (άτομα με αναπηρίες, άνεργοι, ηλικιωμένοι, ψηφιακά αναλφάβητοι, κ.λπ.),

β. τη σημαντική έλλειψη προσωπικού των Κ.Ε.Π., η οποία συνεχίζει να υφίσταται έντονα και δεν θεραπεύεται με ημίμετρα,

γ. τους χωροταξικούς περιορισμούς, τη στενότητα των χώρων, τις παλαιές εγκαταστάσεις και γενικότερα τις ελλείψεις που υπάρχουν σε πολλούς εκ των χώρων που λειτουργούν τα Κ.Ε.Π. Οι εργασίες της κτιριακής αναβάθμισης των Κ.Ε.Π., εκτός του ότι διενεργούνται με πολύ αργούς ρυθμούς από τους Ο.Τ.Α., επί της ουσίας δεν θεραπεύουν τις δομικές ελλείψεις και τα σοβαρά προβλήματα των χώρων στέγασης των Κ.Ε.Π.,

δ. την ανάγκη εξασφάλισης των προβλεπόμενων συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας των υπαλλήλων και των εξυπηρετούμενων πολιτών, πολύ περισσότερο όταν οι υπηρεσίες Μητρώου Α.Μ.Κ.Α. χρονικά συμπίπτουν με τη διεκπεραίωση και άλλων διαδικασιών μαζικού χαρακτήρα (π.χ., υποβολή αιτήσεων Κοινωνικού Τουρισμού, Απογραφή Στρατευσίμων, εγγραφή στο ΕΜΕΠ, Χορήγηση/Ανανέωση Δελτίων Μετακίνησης ΑμεΑ, περιοδικά διάφορα Pass, κ.α.),

ε. την ανάγκη προστασίας των προσωπικών και ευαίσθητων δεδομένων των πολιτών κατά τις συναλλαγές τους στα Κ.Ε.Π., η οποία σε πολλές περιπτώσεις ουδόλως διασφαλίζεται έτσι όπως είναι χωροταξικά ανεπτυγμένα τα γραφεία των Κ.Ε.Π.,

στ. ότι στα Κ.Ε.Π. δεν υπάρχουν Δημοτικοί Φύλακες στην είσοδο για την τακτοποίηση της ροής του κοινού και την πρόληψη τυχόν εριστικών ή επιθετικών συμπεριφορών προς τους υπαλλήλους (πράγμα που καθίσταται πιο επιτακτικό κατά τις απογευματινές ώρες λειτουργίας των Κ.Ε.Π.), με αποτέλεσμα να εισέρχεται ατάκτως το κοινό εντός αυτών. Επιπλέον, ο όρος που έθεσε με έγγραφό της η Διεύθυνση Υπηρεσιών Μιας Στάσης του Υπουργείου Εσωτερικών προς το δίκτυο των Κ.Ε.Π. δηλ. της εξυπηρέτησης των πολιτών, ειδικά για τις διαδικασίες του Α.Μ.Κ.Α., αποκλειστικά και μόνο κατόπιν καθορισμένου ραντεβού προβάλλει ως ουτοπικός και ως αδύνατος να εφαρμοστεί έτσι όπως λειτουργούν τα Κ.Ε.Π., καθώς εάν ο πολίτης εισέλθει στο γκισέ τότε ο υπάλληλος του Κ.Ε.Π. θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση να τον αποτρέψει να εξυπηρετηθεί και να του ζητήσει να έχει προγραμματίσει προηγουμένως ραντεβού, με αποτέλεσμα να προκύψουν φραστικές επιθέσεις και απειλές των πολιτών εις βάρος των υπαλλήλων των Κ.Ε.Π., ειδικά εάν οι πολίτες επικαλούνται επείγοντες λόγους για την τροποποίηση των στοιχείων τους, τη συσχέτιση του Α.Μ.Κ.Α. τους με το Α.Μ.Κ.Α. των έμμεσων μελών, κ.λπ. με τελικό σκοπό την επικαιροποίηση των στοιχείων τους και την ενεργοποίηση του απενεργοποιημένου Α.Μ.Κ.Α.,

ζ. το γεγονός ότι οι υπάλληλοι των Κ.Ε.Π., καλούνται να υπερβούν τον θεσμικό τους ρόλο ως απλοί διαμεσολαβητές μεταξύ των πολιτών και των καθ΄ ύλην αρμόδιων υπηρεσιών και να μετατραπούν, αδόκιμα και μη σύννομα, σε ελεγκτικά και τελικώς αποφασίζοντα διοικητικά όργανα άλλου καθ΄ ύλην αρμοδίου φορέα (e-Ε.Φ.Κ.Α.), καθώς πλέον απαιτείται από αυτούς να ελέγχουν εξ΄ ολοκλήρου τα δικαιολογητικά και τα νομιμοποιητικά έγγραφα των πολιτών που ζητούν διαδικασίες Α.Μ.Κ.Α. (ειδικά όταν πρόκειται για πρώτη απόδοση Α.Μ.Κ.Α. και μάλιστα σε αλλοδαπούς πολίτες από τρίτες χώρες εκτός Ε.Ε. των οποίων το καθεστώς παραμονής στη χώρα μας διέπεται από ιδιαιτέρως σύνθετο νομικό πλαίσιο) και να προβούν ή μη στην αιτούμενη διαδικασία. Σε περίπτωση δε κατά την οποία η νέα ηλεκτρονική εφαρμογή Α.Μ.Κ.Α., που εγκαταστάθηκε προσφάτως στο περιβάλλον εργασίας των Κ.Ε.Π., δεν επιτρέπει την ολοκλήρωση της αιτούμενης διαδικασίας λόγω μη ύπαρξης επαρκών δικαιολογητικών, τότε θα υπάρχουν μετά βεβαιότητας αντιδράσεις των ενδιαφερομένων πολιτών, πιέσεις προς τους υπαλλήλους των Κ.Ε.Π. και διαμαρτυρίες που θα οδηγούν σε άσχημο εργασιακό κλίμα και πιθανούς διαπληκτισμούς.

Για τους λόγους αυτούς και εξαιτίας της πολυπλοκότητας και σοβαρότητας της διαδικασίας αυτής, καλούμε πάραυτα το Υπουργείο Εσωτερικών να αποφασίσει άμεσα την αναστολή της υποστήριξης της αρμοδιότητας Α.Μ.Κ.Α. από τα Κ.Ε.Π.,  μέχρι:

 

1.     Να ολοκληρωθεί και να πιστοποιηθεί η εκπαίδευση των υπαλλήλων των Κ.Ε.Π. σχετικά με το νέο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις διαδικασίες Α.Μ.Κ.Α.,

2.     Να προηγηθεί και πιστοποιηθεί η εκπαίδευσή των υπαλλήλων στη χρήση της νέας Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας Α.Μ.Κ.Α. διαμέσου παρακολούθησης ειδικών σεμιναρίων εκπαίδευσης από το ΙΝ.ΕΠ. του Ε.Κ.Δ.Δ.Α. ή άλλου Φορέα,

3.     Να ενισχυθεί το προσωπικό των Κ.Ε.Π. μέσω καινούριων προσλήψεων,

4.     Να πιστοποιηθεί από τους Τεχνικούς Ασφαλείας των Δήμων ότι πληρούνται οι χωροταξικές προδιαγραφές και οι προϋποθέσεις υγιεινής και ασφάλειας των χώρων λειτουργίας των Κ.Ε.Π. με τρόπο που να επιτρέπεται η ταυτόχρονη συνύπαρξη μεγάλου πλήθους πολιτών στους χώρους αυτούς, 

5.     Να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις υλικοτεχνικού εξοπλισμού (Η/Υ, εκτυπωτές, σκάνερ, πολυμηχανήματα, κ.λπ.) για τη διεκπεραίωση και υποστήριξη όλων των διαδικασιών που ανατίθενται στα Κ.Ε.Π., σε όσα Κ.Ε.Π. δεν έχει γίνει ακόμα η προμήθεια και εγκατάστασή τους από το Πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης «Εκσυγχρονισμός ΚΕΠ»,

6.     Να κωδικοποιηθεί άμεσα η υφιστάμενη δαιδαλώδης μεταναστευτική Νομοθεσία και το σχετικό κανονιστικό πλαίσιο που διέπει τις πολλαπλές κατηγορίες νομιμοποιητικών τίτλων διαμονής των αλλοδαπών πολιτών σε συνάρτηση με τις δυνατότητες που οι τίτλοι αυτοί παρέχουν στις συναλλαγές των αλλοδαπών με τις Ελληνικές Δημόσιες Υπηρεσίες και ιδιαίτερα τα Κ.Ε.Π. στα οποία, σημειωτέων, προσφεύγει μεγάλο πλήθος αλλοδαπών καθημερινά, χωρίς όμως οι υπάλληλοι των Κ.Ε.Π. να διαθέτουν επαρκείς γνώσεις, ούτε ειδική εκπαίδευση για το πλήθος και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των πολλών, διαφορετικών, τίτλων διαμονής των αλλοδαπών, μη έχοντας, ταυτόχρονα, τη δυνατότητα ελέγχου μέσω διαλειτουργικότητας της γνησιότητας ορισμένων κατηγοριών προσκομιζόμενων τίτλων διαμονής ή άλλων νομιμοποιητικών εγγράφων ανάλογα με τη χώρα προέλευσής τους. Η ανάγκη αυτή αφορά όλο το εύρος των συναλλαγών με τη Δημόσια Διοίκηση και τα Κ.Ε.Π.

7.     Να είναι υποχρεωτική η ύπαρξη Δημοτικών Φυλάκων στις υπηρεσίες των Κ.Ε.Π. για την υποδοχή των πολιτών, για την τήρηση της σειράς προτεραιότητας των προσερχομένων πολιτών και όσων έχουν ραντεβού, καθώς και για την προστασία της ασφάλειας των υπαλλήλων καθ΄ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας των Κ.Ε.Π., με ιδιαίτερη έμφαση στις απογευματινές ώρες.

8.     Να επικαιροποιηθεί η πιστοποίηση τήρησης της εφαρμογής του Κανονισμού Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων (GDPR) σε κάθε Κ.Ε.Π. από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων προκειμένου να διασφαλίζεται η ορθή εφαρμογή του Κανονισμού κατά τη διεκπεραίωση της αρμοδιότητας του Μητρώου Α.Μ.Κ.Α., καθώς και όσων άλλων διαδικασιών (π.χ., αιτήσεις ΚΕΠΑ, αιτήσεις απογραφής στρατευσίμων, Δελτία Μετακίνησης ΑμεΑ, Πιστοποιητικά Αστικής Κατάστασης, κ.α.) απαιτούν τη διαχείριση εφαρμογών που περιέχουν ή απαιτούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των πολιτών ή άλλα στοιχεία τα οποία οι πολίτες υποχρεούνται να δηλώνουν και προφορικά στους υπαλλήλους των Κ.Ε.Π.

 

Μέχρι τότε, ζητούμε όπως η αρμοδιότητα διαδικασιών Α.Μ.Κ.Α. να υποστηρίζεται εξολοκλήρου από τον αρμόδιο καθ΄ ύλην Φορέα που είναι οι Υπηρεσίες Μητρώου των Τοπικών Υποκαταστημάτων του e-Ε.Φ.Κ.Α.

Για το ζήτημα αυτό που έχει ανακύψει αναφορικά με την υποστήριξη της διαδικασίας του Α.Μ.Κ.Α. καθώς επίσης και για άλλα σοβαρά ζητήματα που αφορούν την επιχειρησιακή λειτουργία, τη στελέχωση των Κ.Ε.Π. και την αναβάθμιση του εξοπλισμού και των κτιριακών εγκαταστάσεων των υπηρεσιών Κ.Ε.Π. ζητούμε άμεσα συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών.

Η μη επίλυση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί και που αποτελεί ένα ακόμη εμπόδιο στην ομαλή λειτουργία του θεσμού των Κ.Ε.Π. οδηγεί σε αδιέξοδο. Και το αδιέξοδο, χωρίς την ύπαρξη διαλόγου και παρεμβάσεων, με ευθύνη της ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε συγκρούσεις και κινητοποιήσεις. Αναμένουμε!

 

Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

 Ο Πρόεδρος                                                                               Ο Γεν. Γραμματέας

 

Νίκος Τράκας                                                                              Γιάννης Τσούνης